Hier gaat het om u

Snel naar:

Blijf op de hoogte

Operatieassistent / anesthesiemedewerker

Operatieassistenten en anesthesiemedewerkers voeren zelfstandig medisch ondersteunende taken uit voor de medisch specialist en/of anesthesioloog tijdens de anesthesie en operatie van patiënten. Het is een interessant beroep waarin technieken en methoden om te opereren zich snel ontwikkelen. 

Je ontvangt en informeert de patiënten en stelt ze op hun gemak. Tijdens en na de behandeling zorg je samen met het team voor de veiligheid en een optimale behandeling van de patiënt. Goed kunnen samenwerken in een team met medisch specialisten en andere disciplines is dan ook noodzakelijk.

Je start dagelijks om 7:30 uur en werkt mee bij alle voorkomende operaties.
Als leerling-operatieassistent werk je vanaf de 2e helft van het 2e leerjaar dag-, avond- en bereikbaarheidsdiensten. Een anesthesiemedewerker begint na diplomering met avond- en bereikbaarheidsdiensten.

Bereikbare dienst wil zeggen dat je de nacht voor je avonddienst bereikbaar moet zijn voor spoedoperaties. Je moet dan binnen 20 minuten in het ziekenhuis kunnen zijn of, als je te ver weg woont, in het ziekenhuis blijven en overnachten in een piketkamer.

Tijdens de opleiding ontvang je een salaris, conform de CAO Ziekenhuizen, het lesgeld en de verplichte literatuur worden eveneens door het IJsselland Ziekenhuis betaald. De opleiding duurt twee jaar en tien maanden.

De opleidingen

De Rijnmondse ziekenhuizen bundelen hun krachten en werken samen om anesthesiemedewerkers en operatieassistenten op te leiden. Het Erasmus MC, IJsselland Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, Het van Weel-Bethesda Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en Franciscus Gasthuis & Vlietland bieden de gezamenlijke opleiding tot anesthesiemedewerker en operatieassistent aan. Tijdens de opleiding (2 jaar en 10 maanden) ben je in dienst van één van de ziekenhuizen en word je opgeleid tot anesthesiemedewerker of operatieassistent. Je doet werkervaring op, binnen het OK-complex met gedreven collega’s. Het theoretische deel wordt verzorgd door de Erasmus MC Academie te Rotterdam.

Over de opleiding:

De opleiding start op 5 september 2022 en de opleiding begint met de beroepsvoorbereidende periode (BVP)  van een half jaar. Hierbij ligt het eerste half jaar de nadruk op de theorie. Tijdens de opleiding krijg jij 2 dagen theorie bij de Erasmus MC Academie in Rotterdam en ga jij 2 dagen in de praktijk aan de slag. Gedurende deze periode werk je aan het uitwerken van stageopdrachten.

Na het behalen van de theorie neemt het praktijkleren een belangrijke plaats in. Tijdens deze periode krijg je al een goed beeld van het toekomstige werk.


De toelatingseisen

Voor beide opleidingen gelden de volgende toelatingseisen:

  • Je hebt een havo of vwo-diploma met profiel Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek
  • Of je hebt een mbo-4 opleiding bij (voorkeur zorg gerelateerd)

Inschrijven?

Vanaf nu is het mogelijk om via de gezamenlijke website www.samenopleidenok.nl je in te schrijven voor een van de opleidingen. Dit kan tot en met 4 april 2022.

Loopbaanmogelijkheden

Als operatieassistent of anesthesiemedewerker kun je een kaderopleiding volgen en doorstromen naar een leidinggevende functie binnen het operatiekamercomplex. Je kunt ook een docentenopleiding of praktijkbegeleiderscursus volgen om leerlingen te begeleiden of les te geven aan de opleiding voor operatieassistent.

Contact

Wil je meer weten over  werken bij het IJsselland Ziekenhuis? Neem dan contact op met onze recruiters 010-258 34 40. Mailen mag natuurlijk ook: recruitment@ysl.nl.