Hier gaat het om u

Snel naar:

Blijf op de hoogte

Operatieassistent / anesthesiemedewerker

Samenwerking samenopleiden OK

De Rijnmondse ziekenhuizen bundelen hun krachten en werken samen om anesthesiemedewerkers en operatieassistenten op te leiden. Het Erasmus MC, IJsselland Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, Het van Weel-Bethesda Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en Franciscus Gasthuis & Vlietland bieden de gezamenlijke opleiding tot anesthesiemedewerker en operatieassistent aan. Tijdens de opleiding ben je in dienst van één van de ziekenhuizen en word je opgeleid tot anesthesiemedewerker of operatieassistent. Je doet werkervaring op binnen het OK-complex met gedreven collega’s. Het theoretische deel wordt verzorgd door de Erasmus MC Academie te Rotterdam.

Nieuw operatiekamer complex IJsselland Ziekenhuis

In juli 2020 is het nieuwe OK-complex opgeleverd. Het nieuwe complex bestaat uit 8 OK’s (operatiekamers), een grote centrale opdekruimte en een ruime holding recovery.

Algemeen

Operatieassistenten en anesthesiemedewerkers voeren zelfstandig medisch ondersteunende taken uit voor de medisch specialist en/of anesthesioloog tijdens de anesthesie en operatie van patiënten. Het is een interessant beroep waarin technieken en methoden om te opereren zich snel ontwikkelen.

Operatieassistent

Als operatieassistent bereid je operaties voor en assisteer je de snijdend specialist tijdens operaties. Ook stel je patiënten van tevoren gerust en draag je zorg voor een goede begeleiding van de patiënt. Voordat een patiënt geopereerd wordt, zorg jij er voor dat de operatiekamer met alle instrumenten, apparatuur en andere middelen gecontroleerd en bedrijfsklaar is.

Tijdens de operatie kun je verschillende taken uitoefenen, die in vaktermen instrumenteren, omlopen of assisteren genoemd worden. Als je tijdens een operatie instrumenteert, geef je de chirurg op het juiste moment de benodigde instrumenten, hechtmaterialen en andere materialen en middelen aan. Als je omloopt geef je extra materialen aan, bewaak je de steriliteit daarvan en bedien je de apparatuur. Je sluit deze ook aan. Daarnaast zorg je voor de administratie en begeleid je de patiënt. Assisteren houdt in dat je weefsels presenteert, hechtingen knoopt en mee-opereert. Kortom, jij bent de rechterhand van de chirurg.

Anesthesiemedewerker

Als anesthesiemedewerker werk je nauw samen met de anesthesioloog. Je werkt samen in een operatieteam waarin iedereen eigen taken heeft. De anesthesioloog bespreekt samen met de patiënt voor welke anesthesietechniek er gekozen zal worden. Onder eindverantwoordelijkheid van de anesthesioloog voer jij zelfstandig bepaalde taken uit. Zo controleer je voor de operatie of alle apparatuur aanwezig is, help je bij het onder narcose brengen van de patiënt of het geven van plaatselijke verdoving en zorg je ervoor dat de patiënt goed gepositioneerd is. Rondom de operatie begeleid je de patiënt, geef je uitleg over de procedures en over wat je gaat doen en stel je de patiënt gerust. Je bewaakt voortdurend de vitale functies van de patiënt. Bij afwijkende waardes onderneem je actie en stel je de anesthesioloog  op de hoogte.

De opleiding

De opleiding is opgebouwd met EPA`s, Entrustable Professional Activity. EPA`s geven de beroepsactiviteiten weer waar je als toekomstig operatieassistent of anesthesiemedewerker  aan gaat werken tijdens de opleiding. Ze omvatten alle activiteiten die je in het beroep tegenkomt en waarin je je bekwaam moet tonen voor afronding van de opleiding. Gedurende de opleiding wordt de complexiteit steeds verder uitgebreid.

Toelatingseisen

  • Je bent in het bezit van een havo of vwo diploma met bij voorkeur het profiel Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek. Of je bent in het bezit van een mbo-4 opleiding (bij voorkeur zorggerelateerd)
  • Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal
  • Je hebt passie voor het vak
  • Je beschikt over goede sociale vaardigheden en kunt van nature makkelijk met verschillende mensen omgaan, dit is belangrijk voor het werken in teamverband
  • Je bent leergierig en staat open om feedback te ontvangen en geven. Bovendien beschik je over verantwoordelijkheidsgevoel
  • Je neemt initiatief om nieuwe dingen te leren en te doen. Maar ook durf je het aan te geven als je ergens nog niet klaar voor bent of twijfel
  • Je staat stevig in je schoenen, in dit werk ga je te maken krijgen met confronterende situaties zoals (jonge) mensen met ernstige ziekten of ingrepen bij mensen die slachtoffer zijn van zware ongevallen

In verband met bereikbaarheidsdiensten is de aanrijd tijd van belang, dit mag maximaal 20 minuten zijn. Dit zal ook tijdens het sollicitatiegesprek naar voren komen.

Salaris

Tijdens de opleiding ontvang je een salaris, conform de CAO Ziekenhuizen, het lesgeld en de verplichte literatuur worden door het IJsselland Ziekenhuis betaald. De opleiding duurt twee jaar en tien maanden.

Loopbaanmogelijkheden

Als operatieassistent of anesthesiemedewerker kun je een kaderopleiding volgen en doorstromen naar een leidinggevende functie binnen het operatiekamercomplex. Je kunt ook een docentenopleiding of praktijkbegeleiderscursus volgen om leerlingen te begeleiden of les te geven aan de opleiding voor operatieassistent en anesthesiemedewerker. Als anesthesiemedewerker is er nog een mogelijkheid om de opleiding tot sedatiepraktijk specialist te volgen.

Inschrijven?

Vanaf woensdag 31 januari is het mogelijk om je via de gezamenlijke website www.werkenenlerenopdeok.nl in te schrijven voor een van de opleidingen. Je start dan in september 2024 met de opleiding. 

Wil je meer weten over de opleiding? Dan kun je je via de gezamenlijke website inschrijven voor de online informatiewebinar op woensdag 31 januari 2024 van 19.00 - 20.30 uur. Tijdens deze bijeenkomst zal er meer worden verteld over de inhoud van de opleiding en heb je de mogelijkheid om met elk ziekenhuis kennis te maken. Op zaterdag 27 februari is er van 18.30 - 20.30 uur een kennismakingsborrel bij de Rotterdamse Zorg.

Contact

Wil je meer weten over  werken bij het IJsselland Ziekenhuis? Neem dan contact op met onze recruiters (Rieke, Elise en Inge) op nummer  010-258 3440. We zijn ook per mail bereikbaar op recruitment@ysl.nl.