Hier gaat het om u

Snel naar:

Blijf op de hoogte

Achter de schermen bij de keuken

De patiënten in het ziekenhuis kunnen elke dag een verse maaltijd uitkiezen van het menu. Fred, onze kok, heeft ons een uniek kijkje achter de schermen gegeven. Met maar liefst 33 jaar ervaring en een flinke dosis passie, zorgt Fred zo’n vijf dagen per week dat de patiënten een smakelijke maaltijd krijgen. En ja, dat betekent soms ook weekenddiensten, want honger houdt zich niet aan kantoortijden.

De hoofdingang
De hoofdingang van de keuken zit tegenover het personeelsrestaurant. De keuken kun je alleen maar betreden met een pasje. Manuela en Abdel zijn al druk bezig om de lunch voor het personeel voor te bereiden in het personeelsrestaurant.

De koude kant van de keuken
De “koude kant” is waar de salades, yoghurt en andere koude gerechten worden bereid. Vandaag staat er onder andere sinaasappelcake, stracciatellacake en appelcake op het menu.

Wist je dat?
Niet alleen de opgenomen patiënten profiteren van dit menu, ook de patiënten van de Leliezorg groep schuiven aan.

Menu en eiwitten
Patiënten kiezen dagelijks hun maaltijd, waaronder het hoofd- en nagerecht. Naast elk gerecht staan de eiwitgrammen vermeld. Eiwitten zijn belangrijk voor herstel. Ziek zijn kost energie, en extra eiwitten helpen het lichaam sneller op de been. Het keukenpersoneel zorgt dat deze voedingswaarden kloppen tot op de gram nauwkeurig.

De Flexichef: keukenhulp van de toekomst
Maak kennis met de Flexichef. Heel modern, aldus Fred. Dit wonderapparaat kan koken, braden, stomen en drukkoken. Een beetje de Rolls-Royce onder de keukenapparaten dus.

De au bain-marie wagen
Om het eten warm te houden, wordt het in een au bain-marie wagen geplaatst. Fred omschrijft het als “bloedheet”.

A la carte
Wij zijn een van de weinige ziekenhuizen Nederland wat werkt met een à la carte systeem. waar in de oude keuken nog gebruik werd gemaakt van een lopende band waaraan geportioneerd werd, wordt dit nu aan een uitgiftestation gedaan 1 op 1 met de facilitair medewerker zodat er nog contact is over de laatste wijzigingen. Efficiëntie ten top! Gemiddeld worden er zo’n 200 maaltijden per dag bereid en in slechts 45 minuten uitgeserveerd aan de facilitair medewerkers.

Tijd om uit te scheppen
Om 16:30 uur begint het uitscheppen. Elk gerecht wordt met zorg op een wit bord geplaatst, met een verwarmd onderbord om het eten warm te houden. De facilitiair medewerkers nemen de borden in ontvangst en om 16:45 uur genieten de eerste patiënten van hun maaltijd.

Favoriete gerecht?
En wat is nou het favoriete gerecht? “Het typische AVG-tje (aardappelen, vlees, groente) is erg populair,” zegt Fred. “Dat komt waarschijnlijk ook omdat veel patiënten dat kennen. Als er kikkerbillen op het menu zouden staan? Daar wordt hier echt niemand warm van,” grapt hij.

Weggooien is zonde
Dankzij het à la carte systeem wordt voedselverspilling zo veel mogelijk beperkt. Alles wordt nauwkeurig genoteerd en gewogen. Zelfs de afwas helpt mee. Als een patiënt zijn of haar bord niet leeg heeft gegeten, maken de keuken medewerkers met een speciaal apparaat foto’s van het bord. Dit apparaat berekent tot op de gram wat er is teruggekomen. Zo weten ze voor de volgende keer precies wat er overblijft en kunnen ze de porties en bereidingen hierop aanpassen.

Achter elke maaltijd in het ziekenhuis zit een team dat met liefde, precisie en een vleugje humor met elkaar samenwerkt. Het team zorgt ervoor dat patiënten niet alleen eten krijgen, maar ook een moment van plezier en comfort. Want goed eten is, zelfs in het ziekenhuis, een klein stukje geluk.