Hier gaat het om u

Snel naar:

Blijf op de hoogte

Radiodiagnostisch laborant

Het beroep Radiologisch laborant/ MBB'er

Op de afdeling radiologie worden verschillende onderzoeken uitgevoerd om de toestand van een lichaamsdeel, orgaan of skelet te beoordelen. 

Je maakt opnamen van lichaamsdelen of organen van een patiënt met behulp van ioniserende stralen, geluidsgolven of magneetvelden. Dit wordt uitgevoerd met een CT-scan, MRI-scan, röntgenfoto's, mammagrafie, echografie of angiografie. Er zijn veel onderzoeken die je zelfstandig uitvoert, maar er zijn ook onderzoeken waarbij je de radioloog assisteert. 

Om het beroep uit te kunnen oefenen is een goede kennis van de bouw en functie van het menselijk lichaam (anatomie en fysiologie) en van de ziektebeelden (pathologie) vereist. 

Voor dit beroep moet je niet alleen de techniek en de apparatuur deskundig hanteren, het is ook belangrijk dat je beschikt over een hulpvaardige, integere en open houding naar patiënten. Vanwege het dynamische karakter van de afdeling Radiologie zijn snel kunnen schakelen tussen verschillende werkzaamheden en organisatietalent ook zeker nodig. 

Aan de ene kant zorgt onze kleinschaligheid voor korte lijnen, een informele werksfeer en goede onderlinge contacten. Aan de andere kant is het IJsselland Ziekenhuis groot genoeg om je voldoende ontwikkelingsmogelijkheden te bieden!

De opleiding

Op de afdeling Radiologie bestaat de mogelijkheid om de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) in een duale leervorm te volgen.
Kijk voor meer informatie over de opleiding op: Opleiding HBO Medische Beeldvormende en Radiotherapeutische Techniek (MBRT) 
Om in aanmerking te komen dien je te solliciteren.

Het theoretische deel van de opleiding MBRT wordt gevolgd aan de Hogeschool Inholland te Haarlem. Het betreft een 4-jarige HBO-opleiding. Na 4 jaar wordt de opleiding afgesloten en ben je Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB).

Tijdens de opleiding ontvang je een salaris, conform de CAO Ziekenhuizen. Het wettelijke collegegeld en de verplichte literatuur worden eveneens door het IJsselland Ziekenhuis betaald.

Er zijn 2 duale plaatsen beschikbaar met startdatum september 2024. Je kunt vanaf nu solliciteren!
 

Wil je meer weten? 

Voor meer informatie kun je (telefonisch of per mail) contact opnemen met de praktijkopleiders van de afdeling Radiologie:

Telefoon: (010) 258 3295

Denise de Wilde: ddwilde@ysl.nl

Manon Quak: mquak@ysl.nl

Video 'Wat doet een radiodiagnostisch laborant?'